lørdag 27. august 2016

Fanouropita - Finn-det-du-mistet-kake


I dag feirer vi Agios Fanourios - Den hellige Fanourios - og på vanlig, gresk vis feirer vi med Fanouropita! Fanouropita lages vanligvis 26. august, altså dagen før, fordi man på selve dagen tar den med til kirken for å få kaken velsignet. Men man kan lage Fanouropita når som helst på året, og spesielt dersom man har mistet noe. Da vil Agios Fanourios hjelpe deg å finne det igjen. Fantastisk, ikke sant?



Du trenger
375 g sukker
3 egg
675 g mel
1 ts bakepulver
1 ts natron
2 ss kanel
1½ ts vaniljesukker
2 dl finhakkede valnøtter
Skall av 2 appelsiner (helst økologisk, eller vask dem grundig)
3 dl olje
4,5 dl appelsinjuice (bruk saften av appelsinene og fyll eventuelt på med appelsinjuice eller melk

På toppen
Sesamfrø

Langpanne/form 30x40 cm
Bakepapir
Stekes på 190 °C ca 25-35 min

Slik gjør du
Visp egg og sukker sammen. Finhakk valnøttene og bland dem i melet sammen med appelsinskall og de andre tørre ingrediensene. Hell melblanding, olje og juice i en bolle og rør det sammen. Hell røren i formen, og strø godt med sesamfrø på toppen.
Stek kaken på nederste rille på 190 °C i ca 30 min. Test med en tannpirker/fyrstikk om kaken er ferdig, eller la den eventuelt stå litt lenger.

Tips:
Har du ikke en egnet form så reduserer du bare oppskriften til den passer formen! Dette er en stor porsjon, og du kan med fordel dele oppskriften i to.
Du kan bytte ut litt juice med cognac eller appelsinlikør for å få litt mer "sting" i smaken.
Noen bruker også rosiner i, og du kan også kutte ut valnøttene om du vil det.









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar