fredag 29. mai 2015

Mormors andre boller!


Alle barn, enten de er fem eller femti, elsker vel mormors hjemmelagde hveteboller? Her er min mormors oppskrift, som gir luftige og deilige boller, og som smaker herlig, både med og uten pålegg.




Du trenger
100 g smør
3 dl melk
50 g gjær (fersk)
1 dl sukker
½ ts hornsalt
½ ts kardemomme
ca 500 g hvetemel

Egg til pensling

Bakepapir
Stekes på 225 °C ca 10-12 min

Slik gjør du

Smelt smøret, ha melken i, og varm blandingen til 37 °C (fingervarm). Smuldre gjæra i deigbollen. Rør den ut med litt av melkeblandinga og ha så resten av væsken i. Tilsett sukkeret. Bland kardemomme og hornsalt i litt av melet og sikt det i. Elt så i mesteparten av melet (400-450 g). Deigen skal eltes godt, 4-5 minutt med maskin eller 6-7 minutter for hånd. Har du ikke kjøkkenmaskin, kan du bruke eltekrokene på håndmikseren. Etterhvert som du elter tilsetter du resten av melet til deigen får riktig konsistens. Den skal være smidig og fin, men ikke for fast. Dekk den til med plast og la den stå og heve til dobbel størrelse (ca 30-45 minutt).

Ta deigen på bordet og tilsett mer mel om nødvendig.. Del deigen i 20-24 emner, avhengig av hvor store boller du vil ha. Trill glatte boller. Settes med godt mellomrom på plate dekt med bakepapir. Dekk med klede og la bollene heve på et lunt sted til de er riktig myke å ta på, ca 45 minutter. Pensle med sammenvispa egg, evt tilsatt et par ss vann. Steik bollene lysebrune midt i ovnen ca 10-12 min. 225 °C.  (Mindre hvis du bruker varmluft).

Når bollene er (nesten) helt avkjølt serverer du med smør, jordbærsyltetøy, brunost eller fårepølse, på mormors vis. Åååå det smaker barndom!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar