lørdag 16. mai 2015

Søt appelsinmarmelade med røde fregner


Hjemmelaget appelsinmarmelade helt uten kunstige tilsetninger og kjempeenkelt å lage. Det er så innmari godt, at når du først har prøvd, vil du aldri kjøpe marmelade på butikken igjen. Denne varianten er spesielt god synes jeg, for den har litt ekstra knall.



Du trenger
4 store appelsiner
1 sitron
1 kanelstang (evt 1½-2 ts malt kanel)
½-1 fersk, rød chili
3 dl vann
3 dl sukker

Samlet koketid ca 1½-2 timer


Slik gjør du
Vask to av appelsinene godt og riv skallet på et vanlig rivjern. Del fruktkjøttet fra appelsinenene og sitronen i passe store biter, og ha det i en gryte. Hvis du ikke bryr deg om at marmeladen har litt steiner i seg når du skal spise den, så lar du de koke med eller hvis du er litt mer prippen kan du bruke en te-/pepperbeholder (f.eks. av denne typen). Det er viktig at steinene koker med, fordi de er med på å tykne marmeladen.

Del chilien i bittesmå biter og ha det i gryta sammen med den hele kanelstangen. Du kan bruke så mye eller lite chili du ønsker, eller du kan droppe den helt. Eller bytte den med fersk, revet ingefær hvis du foretrekker den smaken.

Hel over vann og kok opp. Du kan regulere vannmengden opp eller ned avhengig av konsistensen på appelsinene, men da med du regulere sukkermengden tilsvarende. La koke i ca 30-45 minutter.

Fjern eventuelt steinene og ha i sukkeret og la det småputre uten lokk i 30-45 minutter til. Konsistensen skal være som ganske tynt syltetøy, men ikke suppe. Koketiden varierer med hvor mye piktin steinene inneholder og konsistensen på appelsinene, og marmeladen stivner en god del når den blir kald, så ikke få panikk! Du kan teste om den er ferdig ved å ta en skje på et fat og sette det i kjøleskap i fem minutter. Hvis den nå er klissete og passe tykk, er den ferdig. Hvis den fortsatt er veldig flytende så kok den 15-30 minutter til, og prøv igjen.

Hvis du liker en litt mer bitter variant, kan du rive skallet på alle appelsinene og sitronen, og eller bruke bitre appelsiner eller grapefrukt.

Jeg synes dette er en kjempefin og søt (bokstavlig talt) vertinnegave eller liten julepresang. Fyll det varme syltetøyet på rene (kokte/steriliserte) glass, skru lokket godt på og la glasset stå opp ned i minst fem minutter, slik at luften inne i glasset blir pasteurisert av varmen. Så lenge du ikke åpner glasset holder marmeladen seg i månedsvis!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar