torsdag 10. mars 2016

Fasolakia ladhera - Lange bønner i tomatsaus


Jeg blir varm om hjertet bare av å tenke på denne enkle, men deilige retten, som enhver gresk husmor (og husfar) har sin egen variant av. Superenkel å lage. Smaker fantastisk. Spesielt når den serveres på typisk gresk vis, bare så vidt lunken og med en god fetaost til.Du trenger
500 g snittebønner (brekkbønner og aspargesbønner kan også brukes)
1 dl olivenolje
2 løk
2 bokser (á 300 g) hermetiske, hakkede tomater
2 ts tomatpuré 
2 store poteter
1 gulrot
2-3 ss hakket persille
2 dl vann
¼-½ ts malt nellik (evt 1-2 spiker)

¼-½ ts malt allehånde (evt 3-4 hele)

pepper
salt


Slik gjør du
Vask bønnene, skjær av tuppene og del dem i tre eller to. Del potetene i store terninger og gulroten i skiver. Bitene bør ikke være for små, da kokes de bare i stykker. Skjær løken i skiver og surr den i oljen. Ha i hakkede tomater, tomatpuré, bønner, poteter, gulrot, persille, krydder og pepper. Tilsett vann og bland forsiktig sammen.
Blandingen skal nå stå og småkoke på svak varme i minst en time. Ikke rør for mye, men rist litt på gryta innimellom. Jeg liker at konsistensen er slik det er vanlig å få den servert i Hellas, god og bløt, med helt gjennomkokte (og vel så det) grønnsaker, så jeg lar den gjerne koke en par-tre timer. Litt ekstra vann kan eventuelt tilsettes hvis det ser litt tørt ut. Salt tilsettes helt mot slutten.

Dette er en rett som smaker aller best dagen etter synes jeg, når all kokekraften har fått trukket seg godt inn i potetene. Som nevnt kan den godt serveres nesten kald, eller i hvert fall lunken, og med godt brød og fetaost til..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar