torsdag 13. oktober 2016

Himmelsk havrebrød


Det er absolutt ingenting i hele verden som kan konkurrere med hjembakt brød!Du trenger
6-700 g hvetemel
150 g sammalt hvete
50 g havrekli
100 g rug
9 dl vann
1 pk tørrgjær
20 g havsalt
1 ss sirup
2 ss maltekstrakt

400 g havregryn
2 dl gresskarkjerner og/eller solsikkekjerner3 stk 2-liters former
Bakepapir
Stekes på 220 °C ca 40 min


Slik gjør du
Bruk 8 dl av vannet og 600 g hvetemel, og elt det i kjøkkenmaskin sammen med sammalt hvete, havrekli, rug, tørrgjær, salt, sirup og maltekstrakt. Vannet kan godt være lunkent.
Bland så inn 1 dl vann, havregryn og gresskarkjerner. Ta deigen ut av bollen og strekk og elt den litt på kjøkkenbenken. Legg den tilbake i bollen, dekk til med plast eller tett lokk og la den heve en times tid.

Elt deigen lett på benken og tilsett eventuelt så mye mel du trenger for å få en smidig deig. Deigen er ganske "hard" og tung, la ikke det skremme deg! Del i tre like emner, og strekk og fold emnet før du legger det til heving i 20 minutter under et klede.

Elt emnene og form dem til brød og legg dem i de smurte/bakepapirkledde formene.  (Tips: Har du ikke former kan du legge dem direkte på bakepapiret på stekebrettet, med litt luft mellom brødene. Sannsynligvis vil de da henge litt sammen med når du tar dem ut av ovnen, men det gjør vel ingenting?) Pensle med vann og strø med havregry, og la de stå til heving til de får dobbelt størrelse (ca 45 min).

Stek nederst i ovnen på 220 °C i ca 40 minutt til de har fått en fin brunfarge og det er en hul lyd når du banker på dem. La de avkjøle seg på rist til de er helt kalde før du skjærer i dem. Det er verdt ventetiden!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar