fredag 19. mai 2017

Rrrrrrrrrrabarbrasyltetøy med futt!


Det er vel knapt noe i verden som smaker så intenst av tidlig sommer som rabarbrasyltetøy. Og så lett å lage som det er!Du trenger
1 kg rabarbra
600 g sukker
½-1 rød chili, finhakket
2-3 ss fersk ingefær, revet eller finhakket
1 sitron, saften og steinene

pepperholder/lukket tesil
4-5 syltetøyglass

Slik gjør du
Vask rabarbraen godt. Skjær bort tuppen/den groveste delen av stilken nederst. Det er ikke nødvendig å skrelle den. Ha rabarbraen i en bolle med lokk (eller plastfolie) og strø sukkeret over. La det stå tildekket en time eller to på kjøkkenbenken, eller over natten om du vil.

Hell blandingen i en kasserolle og tilsett sitronsaft, ingefær og chili. Ha sitronsteinene i en pepperkoker eller lukket tesil, og la de koke med. Poenget med steinene er at de inneholder piktin, som gjør syltetøyet tykkere. Kok forsiktig opp, og la det småputre uten lokk i 1-1½ time.

I mellomtiden koker du 4-5 syltetøyglass for å sterilisere dem. Fisk dem forsiktig opp og sett dem opp ned på et rent kjøkkenhåndkle til syltetøyet er klart. Syltetøyet tykner når det blir kaldt, så det skal være ganske tynt når det er nykokt. Bruk en suppeøse eller lignende og hell syltetøyet på de rene glassene. Sett på det steriliserte lokket, tørk av eventuelt søl på utsiden med en ren klut og sett glassene opp ned for avkljøling og oppbevaring.Syltetøyet holder seg i månedsvis i uåpnet glass.

Rabarbrasyltetøy passer selvsagt som pålegg på brødskive og vafler, er kjempegodt som kakefyll eller som dessert med litt pisket krem. Men min favoritt er som tilbehør til en skarp ost. Nam!Tips:

Du kan selvsagt droppe både chili og ingefær hvis du ikke liker det, men i denne oppskriften er verken chili eller ingefær veldig fremtredende. Bruk mer hvis du vil ha en enda kraftigere smak.

Du kan også bruke mindre sukker hvis du ikke vil ha syltetøyet så søtt, men da må du muligens koke det litt lenger før det tykner.

Syltetøyet helt i begynnelsen av kokeprosessen

.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar