lørdag 17. desember 2016

Vasilopita - Finn-mynten-nyttårskake


Nyttårsfeiring i Hellas er helt spesielt. Det er gaver, fest, kortspill, fyrverkeri og masse mat. Ikke minst den tradisjonelle Vasilopitaen, oppkalt etter Den hellige Basilios. Det er alltid like spennende å se hvem som får mynten i kaken, og som vil bli spesielt velsignet med framgang og lykke det neste året.Du trenger
375 g smør
6 dl sukker
6 egg
skall av 2 appelsiner
juice av 2 appelsiner (ca 1,2 dl)
200 g gresk yoghurt (eller silt norsk)
120 g malte mandler
1 1/2 ts vaniljesukker
4 ts bakepulver
1 ts natron

650 g hvetemel


Glasur
melis

To runde former ca 24 cm (bløtkakeformer)

Bakepapir
Mynt, godt rengjort og gjerne innpakket i folie
Stekes på 180 °C i ca 40-50 min

Slik gjør du
Rør smør og sukker hvitt. Del eggene og tilsett plommene en og en i smørblandingen. Sikt inn ca 1/3 av melet, bakepulver, vaniljesukker og natron, og tilsett revet appelsinskall, malte mandler, juice, yoghurt. Rør godt sammen. Sikt inn resten av melet til en fast, glatt røre. Stivpisk eggehvitene og skjær dem inn. Kle formene med bakepapir, eller evt smør dem godt. Hell røren i.  Du kan legge mynten i røra nå eller stikke den inn fra undersiden av kaken etterpå.

Sett kakene i ovnen og stek på varmluft i ca 40-50 minutt. NB! Ikke åpne ovnsdøren den første halvtimen, da kan kakene falle sammen. Sjekk med en stekepinne/fyrstikk for å se om de er ferdig. 
Mens kakene avkjøler seg litt kan du lage en sjablong til pynt, fest den med litt vann til kaka, og strø et tykt lag melis over.

Slik deler vi kaken ved midnatt hos oss: Det første stykket er symbolsk og går til Kristus og Kirken, det andre til den eldste i familien, det tredje til nesteldste, og så videre etter alder for hele familien, enten de er til stede eller ei. Hvis vi har gjester skal de også innlemmes selvsagt. Da vi hadde restaurant fikk den sitt eget symbolske stykke, og det hender vi også gir et stykke til en organisasjon eller forening vi er engasjert i. Kakestykkene skal være romslige, men det viktigste er at alle som er tilstede får. Når kaken først er delt, kan man spise de "symbolske" kakestykkene med god samvittighet.

Kaken er ganske søt, tung og mektig, og holder seg godt hvis den tildekkes. Det er også fullt mulig å fryse bunnene på forhånd, hvis man ikke har så lyst å stå og bake på nyttårsaften. Tin dem sakte i kjøleskap eller romtemperatur og pynt like før servering.

Καλή χρονιά! Godt nyttår!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar