fredag 8. mai 2015

Kotopoulo kokkinisto - Kyllinggryte med rød saus


Denne kraftige, krydderduftende, røde kyllinggryta er en klassiker på greske middagsbord, og på mange tavernaer. Enhver gresk husmor og kokk har sin egen variant. Den er veldig enkel å lage, og kan gjerne lages ferdig dagen i forveien, og den smaker førsteklasses! 

Denne oppskriften er til ca 6-8 personer, avhengig av tilbehør og størrelsen på kyllingen.

Du trenger
1 landkylling av god kvalitet (f.eks. fra Stange)
en god klatt smør
½-1 dl olivenolje
1-2 dl vin (eller en skvett rødvinseddik og litt vann)
2 bokser (á ca 300 g) hermetisk tomat
1½  ss tomatpuré
1 ts grønnsaksbuljong (kan sløyfes)


2 kanelstenger
4-5 kryddernelliker
5-6 allehåndebær (hel allehånde)
2 laurbærblad
salt og pepper

Tilbehør
Revet Kefalotyri (eventuelt Parmesan)
Pommes frites, potetmos, ris eller pasta
Grønn salat
Brød

Slik gjør du
Skyll og tørk kyllingen. Del den i ca 8-10 biter (Her er en god forklaring).  Krydre bitene med salt og pepper, gjerne ved å gni salt/pepper-blandingen inn med hendene. Smelt smøret i en stor, god gryte og ha i olivenoljen. Brun kyllingbitene lett, inklusive ryggbeinet (det koker med for kraftens skyld).

Hell over vinen, og når dampen avtar tilsetter du tomatene, tomatpuréen, buljongen og krydderet. Du kan god knuse allehåndebærene og kryddernelliker på forhånd, men jeg pleier å ha dem hele i, det smaker godt uansett.

Nå skal gryta bare stå og putre i godt og vel en time-halvannen under lokk. Rør litt forsiktig, eller rist litt på gryta noen ganger underveis, og tilsett eventuelt litt vann, dersom du synes det er nødvendig. Koketiden avhenger av kvaliteten på kyllingen og størrelsen på bitene. Sjekk med en kniv at kyllingen er tilstrekkelig kokt og splipper beina. Sausen skal være tykk og litt oljete. Ta ut ryggbeinet, og nyt den herlige duften før du serverer på fat.

I Hellas er det vanlig å servere (hjemmelaget) pommes frites til, men potetmos, ris eller pasta fungerer også kjempefint, og det er også godt med en enkel grønn salat ved siden av.

Mange liker å strø litt revet Kefalotyri over, men personlig liker jeg min kokkinisto best helt uten ost!








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar