søndag 2. november 2014

Robust rugbrød



Mmmmmm nybakt brød! Hvilken lykke!



Du trenger
4 dl lettmelk
4 dl vann
200 gram Kruskakli
300 gram siktet rugmel
2 dl lettmelk
50 gram gjær
2 ss rapsolje
2 dl lettkokt havregryn
1 dl knuste linfrø (f.eks. fra GoGreen)
600-700 gram speltmel eller siktet hvetemel
1ts salt (kan sløyfes)

2 stk 2-liters former
Bakepapir
Stekes på 200 °C 50-60 min


Slik gjør du
Fordeig:
Bland sammen rugmel, kruskakli og 8 dl melk/vann. Deigen skal være klissete. Elt den godt for hånd eller bruk en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Dekk bakebollen med plast, og la den heve på benken i ca 30 minutter.

Hoveddeig:
Varm melken til 37 °C og rør gjæren i.Ha melk, olje, havregryn, linfrø, mel og salt i en bolle. Du kan godt eksprimentere med andre frø eller tilsetninger, bare pass på at balansen mellom væske og tørrvarer blir sånn noenlunde den samme. Tilsett gjærblandingen og fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete.Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45-60 minutter.
Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg brødene i smurte 2-litersformer. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted i 35–40 minutter.
Når brødene er ferdig hevet, pensler du dem med vann og snitter forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv. Dryss over rugmel.
Stek brødene på nederste rille ved 200 °C i 50–60 minutt. Avkjøl på rist.

Hvis du teller kalorier så har hvert brød en vekt på litt under en kilo og har 18 brødskiver á 55 gram, noe som gir ca 120 kcal pr brødskive. Sånn cirka :)

Grunnoppskriften er hentet fra brodogkorn.no.

1 kommentar: